ile taka przyjemnosc ??
[O2FL] Sprzęgło
Zwiń
X
-
[O2FL] Sprzęgło
Witajcie.
Od kilku dni przy wciśniętym sprzęgle delikatnie w kabinie słychać tarcie metalu. Pojechałem do serwisu i dowiedziałem się, że to prawdopodobnie łożysko sprzęgła się wyrabia. Mechanik zaleca czekanie, aż całe się rozpadnie . Koszt wymiany 2100 zł.
Pytanie:
1. Czy można regenerować same łożysko? Czy jest sens?
2. Jeżeli faktycznie czeka mnie wymiana sprzęgła, to jaki jest koszt? 2100 zł to dobra cena.
Jeżeli macie zaufanego mechanika z okolic Gliwic / Zabrze to piszcie śmiało .
Samochód 1.9 TDI, rok 2009. Od 6 miesięcy po chiptuningu (Vtech Kraków).
Przebieg: 85 000 km.
-
-
Łożysko sprzęgła po 85kkm? Dziwne.
Co to za program? Może masz dowalone koksu z dołu i dlatego sprzęgło/łożysko nie wytrzymało?
Ew bardzo często strzelasz ze sprzęgła lub męczysz dwumas.
Zapewne mechanik podał Ci koszt wymiany całego sprzęgła z dwumasem tarczą i dociskiem.
Generalnie po tym przebiegu te elementy powinny być w bardzo dobrym stanie. Powinny wytrzymać minimum dwa razy taki przebieg. Jedź do innego mechanika na diagnozę.
Założenie jest takie, że jak robi się coś przy sprzęgle to wymienia się całość żeby nie zdejmować drugi raz skrzyni - bo to kłopotliwa i droga impreza. Jednak w Twoim przypadku zastanowiłbym sie nad tym dwa razy.
Komentarz
-
-
Ze 105 zrobili 137km. Tak naprawdę na starcie było 114, bo podobno silniki VW mają więcej mocy .
Czy podesłanie wykresu coś podpowie?
Nie strzelam, od czasu do czasu żwawiej jeżdżę po autostradzie, ale sprzęgło nie jest obciążone.
Macie jakiś zaufany warsztat w okolicach Gliwic?
Wymiana samego łożyska ile powinna kosztować?
[ Dodano: Sro 23 Kwi, 14 11:41 ]
A co lepiej robić? Czekać aż się rozwali czy wymienić całe sprzęgło / same łożysko?
Czy przy jeździe może mi coś "wylecieć w powietrze"? ))) Tzn. czy niebezpieczne jest rozwalenie sprzęgła podczas jazdy.
Komentarz
-
-
Jak masz wykres to możesz wrzucić - zobaczymy poprowadzony jest moment.
Fakt - wynik jeżeli chodzi o HP nie jest jakiś wyśrubowany. Ciekawe jak z NM
Tym bardziej dziwie się, że Twoje łożysko wytrzymało 85kkm. Auto masz od nowości?
Co do wymiany, na razie jeździj jeżeli odgłosy, które docierają z okolic sprzęgła nie są zbyt uciążliwe. Jednak nie zapominaj o tym, że masz to do wymiany. Jak już bardziej zacznie doskwierać to odstaw auto do mechanika, niech zdemontuje skrzynie i sprawdzi co w jakim jest stanie. Tarcza sprzęgłowa to proste - sprawdzasz jej grubość i głębokość w jakiej siedzą nity. Docisk - kładziesz na niego płaskownik i sprawdzasz czy jest równo zużyty, mierzysz suwmiarką czy nie ma odchyłów (max różnica 5mm) no a dwumasa jakie ma luzy, czy wraca na swoje miejsce jak ją odegniesz.
Wprawny mechanik oceni to bez kłopotu.
Nie powinno być żadnych "wystrzałów" jeżeli będziesz słuchał sprzęgła i w razie powiększających się dolegliwości odpowiednio szybko zareagujesz.
Komentarz
-
-
Czy taka charakterystyka może negatywnie wpływać na te łożysko? Czy warto pojechać do VTechu i poprosić o modyfikację?
Nowoczesne silniki mają coraz większy moment obrotowy i w związku z tym sprzęgła skazane są na pracę pod coraz większym…
Tutaj znalazłem info jak przetestować ślizgające się sprzęgło = ruszanie z trzeciego biegu. Dam znać
Komentarz
-
Komentarz